Fiasko Records
Gnomus (valokuva: Pentti Ronkanen)

Gnomus

Gnomus on omalaatuinen yhtye, joka soittaa kokeellista improvisoitua musiikkia. Vuonna 1998 perustettu trio koostuu muusikoista Kari Ikonen (kosketinsoittimet), Mika Kallio (rummut) ja Esa Onttonen (kitara). Valmiiden sävellysten sijaan Gnomuksen musiikki syntyy esityshetkellä ja muotoutuu tilanteen ja tunnelmien mukaan heijastaen nykyajan todellisuuden eri sävyjä pimeydestä kirkkauteen. Kuulija voi havaita piirteitä erilaisista musiikillisista ilmiöistä, kuten ambientista, free jazzista, modaalisuudesta ja kakofoniasta.

Levyt

Syyskuussa 2000 Fiasko Records julkaisi Gnomuksen Mikael Agricolan kirkossa äänittämän debyyttilevyn, joka oli samalla Fiaskon ensimmäinen julkaisu saaden tunnuksen FRCD-1. (Levyn cd-painos on toistaiseksi loppu, mutta se on saatavilla MP3-albumina The Groundista).

Suomen kiertueella 2003 taltioitu Gnomuksen toinen levy II julkistettiin yhtyeen konsertissa Amiensin jazzfestivaaleilla Ranskassa 27.3.2004 (ks. tiedote). Yhteys Ranskaan on säilynyt myös trion kolmannella julkaisulla 28 août 2005, joka sisältää kokonaisuudessaan Nantesin Les Rendez-vous de l'Erdre -festivaalikeikan elokuulta 2005.

Gnomuksen neljäs ja samalla ensimmäinen "studiolevy" Diagnosis julkaistiin v. 2007.

FRCD-17 Tilaa Kuuntele Arviot Lisätietoja
Gnomus
Diagnosis
TOTAL 4 Tilaa Kuuntele Arviot Lisätietoja
Gnomus
28 août 2005
FRCD-17 Tilaa Kuuntele Arviot Lisätietoja
Gnomus
II
 
FRCD-1 Tilaa Kuuntele Arviot Lisätietoja
Gnomus
Gnomus

Vierailijat

Vaikka Gnomus esiintyykin pääsääntöisesti kolmihenkisenä, on trion kanssa nähty myös joitain vierailijoita, joista ensimmäisenä sai kunnian olla Ateneum-salissa esiintynyt multi-instrumentalisti Eero Grundström. Pari keikkaa myöhemmin Gnomus sai vieraakseen pukinsarvea soittavan Samuli Mikkosen ja kitaristi Antti Sunellin, joka tosin esiintyi huutamalla. Jumo Jazz Clubilla syyskuussa 2001 heitetyn keikan loppupuolella trumpetisti Otto Donner ja saksofonisti Rasmus Korström kiipesivät lavalle Gnomuksen seuraksi. Heti seuraavalla keikalla Keravan teatterissa Gnomus esiintyi yhdessä Hammond-urkuja soittaneen Jukka Gustavsonin kanssa. Gustavson-yhteistyö on saanut jatkoa v. 2003 Tampere Jazz Happeningissa (lue Aamulehden arvio) sekä Juttutuvan Rytmihäiriö-klubilla marraskuussa 2004.

Keikat

Maaliskuussa 2003 Gnomus kiersi yhteensä 11 eri paikkakunnalla ympäri Suomea ranskalaisen Urban Mood -yhtyeen kanssa. Kiertueen jälkeen Gnomus esiintyi Grenoblen jazzfestivaaleilla ja on sittemmin keikkaillut Ranskassa useimminkin. Keväällä 2004 Gnomus toteutti yhteistyöprojektin Amiensin jazzfestivaalin ja paikallisen jousiorkesterin kanssa. Gnomus on viimeksi esiintynyt Ranskassa elokuussa 2005 Les Rendez-vous de l'Erdre -festivaaleilla Nantesissa. Tuorein ulkomaan keikka on marraskuulta 2008, jolloin yhtye esiintyi Alternativa-festivaalin Fiasko Records -illassa Prahassa.

Lataa raideri / lavakartta.

Katso myös

Yhteystiedot