Fiasko Records

Delirium-arvioita

Tämä sivu sisältää suomenkielisissä lehdissä julkaistuja Delirium-arvioita.

Helsingin Sanomat
5. toukokuuta 2002

Saksofonisti Mikko Innanen on loikannut nuoren jazzpolvemme kärkikaartiin. Eräs Innasen aktiviteeteista on Delirium-kvartetti tanskalaisten kanssa. Näistä tunnetuin on kornetisti Kasper Tranberg. Innanen on tehnyt enimmät Deliriumin teemat. Innanen ja Delirium ovat jälleen hyvä esimerkki siitä, että "vapaus" ei ole enää kaiken osaaville maisterijatsareille ongelmallista pöhköfreetä. Päinvastoin, 1970-lukulainen säännöttömästi runollinen örinä kiehtoo Deliriumiakin estottomasti. Mutta teemat ja tempotkin ovat yhtyeelle vapautta ja siitä syntyy varsin luonteva synteesi. Impulsiivista ja luontevaa, mutta enemmän leikkimielistä kuin syvää.

Jukka Hauru

Jazzrytmit

Tämä levy on täysi Fiasko; yhdestoista sellainen! Nuorten kapinallisten suomalaisten perustama levy-yhtiö Fiasko on tuottanut jälleen iloksemme uuden pyörylän; Deliriumin. Tällä kertaa asialla on vain 25% kotimainen yhtye, mutta eivät loputkaan kaukaa ole. Innasen kanssa soittavat juutit ovat tulleet hänelle tutuiksi Kööpenhaminan opiskeluvuosiltaan. Eikä herrojen ikä vieläkään ole juuri mitään, mutta musisointi kylläkin kuin vanhojen tekijöiden. Ei kuitenkaan aivan vanhan jazzin kuuntelijoille, sillä sen verran reipasta ja ristisointista äänimaailmaa on käsittelyssä ja esittelyssä. Ei tosin liian vaikeasti. Mutta kuitenkin sen verran soman nykyaikaisesti eli modernisti, että se saattaa ruveta jotakuta osakuntaa sylettämään. Innanen on kohonnut parissa vuodessa saksofonistiklaanin ehdottomaan kärkeen erottuen siitä kuitenkin omalla raikkaan persoonallisella, jopa rohkealla tyylillä. Tyylillä, josta on kaukana liian akateeminen oppi ja kliinisyys. Rehellisesti sanoen Innanen todella uskaltaa eikä välitä liiaksi Haurun pelosta tai vastaavista fobioista. Hän on hyvin aistinut ja sisäistänyt kolmosraidan sävellyksensä sielun: Ensin oli apina! Vaan mitenkä lie seuraava raita, kyll' määki Turuus': Turku Boogie.

Kornetisti Kasper Tranberg on myös erinomaisen persoonallinen veitikka soittopelinsä kanssa. Makoisat kornetin vuoropuhelut niin Innasen kuin itsensä kanssa ovat makoista kuultavaa. Siis pareittain ja erittäin; kiitos, homma kulkee! Tästä puhaltajasta kuulemme varmasti paljon myös tulevaisuudessa. Takarivinmiehistön Westergaard ja Pasborg hoitavat hommansa myös mallikkaasti, tosin heille ei juuri soolotilaa suoda, mutta kuitenkin. Innanen oli tosin näiden samojen tanskalaisystäviensä kanssa viime keväänä Kainuun Jazzkeväässä ja jälki oli silloin erittäin hienoa. Sitä samaa voi sanoa tästä levystä: Tämän päivaän nuorten taitureiden taiturointia oman ajatusmaailman äärilaidoilla ja miksei sen keskustassakin. Mitä heistä tuleekaan isona!?!

Osku Rajala
(lainattu lehden luvalla)

Karjalainen
13. maaliskuuta 2002

Jänikset maailmankartalle

Helsinkiläinen Fiasko Records on kunnostautunut lyhyessä ajassa kunnianhimoisena jazzjulkaisijana. Männäviikonloppuna Fiasko sai tunnustusta valtavirrankin suunnalta, kun yhtiön julkaisemalle Kari Ikosen Karikko-levylle annettiin vuoden jazz-Emma. Delirium on julkaisunsa puolesta tuore, mutta äänitetty Yleisradion sessiossa jo kaksi vuotta sitten. Kokoonpanossa vaikuttaa suomalaisfonisti Mikko Innanen ja kolme tanskalaista, kornetisti Kasper Tranberg, basisti Jonas Westergaard ja rumpali Stefan Pasborg.

Deliriumin musa lähtee freepohjalta, komppi möyrii orgaanisti ja puhallinkaksikko maalailee. Hupaisin raita taitaa olla 1334, jonka rummunkolausintron päälle hiipii Joutukaa sielut, on aikamme kallis -henkinen totinen torvikuvio, joka morffautuu kipeään äänenpilkintään. Rankemmasta paukutuksesta (Ensin oli apina) tunnelmat rauhoittuvat välillä kuulaampiin (Lux) tai orvompiin tuokioihin (Delirium tremens). Älyllisesti aktivoiva kolmevarttinen, ehdottomasti, ja pelottavat pupujussikannet.

Juhani Rännäli

Musa.fi
2002

Kolme vuotta sitten Kööpenhaminassa perustettu Delirium-yhtye on hieman suomalainen. Pääpuuhamiehenä on nimittäin viime syksynä Jukka Perko -saksofonikilpailun voittaja Mikko Innanen, jonka soitinarsenaaliin kuuluvat tällä levyllä sopraano-, altto- ja baritonisaksofoni. Innanen on tunnettu ainakin pääkaupunkiseudulla muista yhtyeistään: Nuijamiehet, Gourmet, Mr Fonebone.

Muut Deliriumista kärsivät nuoret miehet ovat tanskalaisia: Kasper Tranberg (kornetti), Jonas Westergaard (kontrabasso) ja Stefan Pasborg (rummut). Yhtyeen musiikki on modernia jazzia 60-luvun hengessä, mutta 2000-luvulle istuen. Kokoonpano (saksofoni, kornetti, basso, rummut) viittaa jo sinällään Ornette Colemanin klassiseen 60-luvun alun klassiseen kvartettiin. Deliriumin sävellykset edustavat genressään laatutavaraa ja virtuoottiset nuoret muusikot soittavat syvällisiä ajatellen. Mitä muuta voi toivoa?

Delirium äänitti levyn materiaalin helmikuussa 2000 Yleisradiolle viikon mittaisen Suomen ja Viron kiertueen päätteeksi. Tulos miellytti ilmeisesti tekijöitä niin suuresti, että tuotos on nyt julkaistu myös kaupallisilla markkinoilla. Hyvä näin, sillä nuorten miesten Delirium on poikkeuksellisen virkistävää kuultavaa happy jazzin, teknoilun ja suoritusjazzailun seassa.

Viel' elää avantgarde-isäin henki! Levyllä kuullaan urheaa soittoa. Kuunneltuani levyn laitan sen jazz-levykokoelmaani aakkosissa oikealle paikalle ja se rantautuu mukavasti Miles Davisin ja Eric Dolphyn väliin. Jotenkin se sopii siihen oikein mukavasti.

Hannu Lehtoranta

Rytmi
2/2002

Suomi-jazzin uudet tuulet

Mikko Innanen puhalsi itsensä viime syksynä ensimmäisen Jukka Perko -foniskaban voittajaksi ja pukkaa jazzyleisömme korviin koko ajan uusia projekteja. Delirium on tanskalaismuusikoista kasattu pianoton kvartetti, jossa Mikon aisaparina tuuttaa kornetisti Kasper Tranberg, kompissa basisti Jonas Westergaard ja rumpali Stefan Pasborg. Nelikko teki helmikuussa 2000 Suomen kiertueen, jonka jälkeen vietettiin päivä Yleisradiossa ohjelmanauhaa veistäen. Nyt Fiasko julkaisi nuo sessiot, joista löytyy ryhdikästä ja yhteen hitsaantunutta jazzia, mukavan vapaalla ja räyhäkkäällä otteella toteutettuna. Pääasiassa musiikki on Innasen kynästä, yksi veto on syntynyt kimpassa improvisoiden, yhdestä vastaa rumpali Pasborg. Olisiko eräs kiertuepaikkakunta antanut basisti Westergaardille inspiksen kappaleeseen Turku Boogie? Levynkannen epäselvärajaisissa pupuissa on suojeluvaistoja askarruttavaa uhkaa - ihan kuin itse Deliriumissakin.

****

Markus Partanen