Fiasko Records

Esa Pietilä Trio -arvioita

Tämä sivu sisältää suomenkielisissä lehdissä julkaistuja tai suomeksi käännettyjä Esa Pietilä Trio -arvioita.

Helsingin Sanomat
15. toukokuuta 2003

Saksofonisti Esa Pietilä on istunut eri big bandeissa pari vuosikymmentä. Runsaat kymmenen vuotta sitten hän alkoi vetää omia yhtyeitään. Direct on Esa Pietilän kolmas ja paras levy. Hän on löytämässä omaa ääntään vapaamman ilmaisun kautta. Monet koulunsa käyneet normimodernistit näyttävät tekevän niin, koska oppilaitoksissa ei persoonallisuuden kehitystä ainakaan aiemmin juuri kannustettu. Pietilän ilmeikkäitä tunnelmointeja tukee tukee basisti Uffe Krokforsin ja rumpali Markku Ounaskarin hieno takuukomppi. Kiitoksen ansaitsee myös levyn mainio äänitys.

Jukka Hauru

Rytmi
4/2003

SUORAAN JAZZIA

Tai ei tämä niin suoraa ole, pikemminkin melko pohdiskelevaa ja syventymistä vaativaa. Biiseissä on pitkiä kehityskaaria, jotka pohjaavat free-pohjaiseen ilmaisuun. Kyseessä on Pietilän kolmas kiekko ja mies tuntuu olevan kuin kotonaan näissä akustisissa vapaalentoisissa tunnelmissa. Bändi ei biiseissä perusta niinkään perinteisestä melodia-ajattelusta, vaan paino näyttää olevan yhteissoitossa ja äänimaisemissa, kuten esimerkiksi jylhässä A Sign --sävelmässä. Bassossa on Uffe Krokfors ja rummuissa Markku Ounaskari. Jesh, Pietilä on tehnyt parhaimman levynsä. Keikallakin toimii, käykää tsekkaamassa !

Jarkko Nieminen

Ipirotikos Agon (Kreikka)

"Direct" (Fiasko Records) on suomalaissaksofonistin kolmas henkilökohtainen, mutta ensimmäinen levy trion uusien jäsenten Uffe Krokforsin (basso) ja Markku Ounaskarin (rummut) kanssa. Ilman harmoniainstrumenttia, kuten esimerkiksi pianoa tai kitaraa, pienessä ryhmässä on paljon tehtävää jokaiselle jäsenelle, mutta toisaalta tällaisella ryhmällä on runsaasti vapautta, harmonista joustavuutta ja paljon tilaa vaitiololle.

Nämä kolme muusikkoa ovat käyttäneet tilaisuutensa hyväkseen: Directissä on itse asiassa selvä ja olennaiseen keskittyvä sointi. Se yhdistää rikkaita melodisia teemoja eurooppalaisesta perinteestä ja skandinaavisesta kansanmusiikista, sekä freejazzin vahvuutta ja ekspressiivisyyttä, joka ei kuitenkaan muodostu kaoottiseksi.

"Mindhunt" aloittaa levyn pysähtymättömällä, karusellimaisella rytmillä. Jatkossa kappaleiden rakenne tulee rauhallisemmaksi, instrumentit vaihtelevat melodisten ja rytmisten roolien välillä ja tekevät tutkimusmatkoja usvaisiin maisemiin. Pietilän tenorissa ja sopraanossa on samanlaista intohimoa ja valtavaa ilmaisua kuin David Murrayn genressä ja Jan Garbarekin lyriikassa. Krokfors on teknisesti erinomainen basisti, soinnissa on tilavuutta nuottien vastakaiun kautta: jousi antaa kestävyyttä ja kontrabassoa käytetään myös perkussiivisesti. Ounaskari on myös mahtava rumpalina ja todella uudistuksellista on hänen tapansa soittaa pieniä lautasia. Esa Pietilä todistaa Directillään miten erikoislaatuista ja kypsää eurooppalainen jazz tänä päivänä on.

Vangelis Aragiannis