Tiedote

30.3.2004

Uusi Gnomus-levy

Gnomus "II"

Improvisoitua musiikkia soittava Gnomus on julkaissut uuden "II" -levynsä Fiasko Records -levymerkillä. Levy tuotiin ensimmäistä kertaa yleisön saataville 27. maaliskuuta 2004, jolloin yhtye esiintyi Amiensin jazzfestivaaleilla Ranskassa.

Maaliskuussa 2003 Gnomus kiersi Suomea ranskalaisen Urban Mood -yhtyeen kanssa, joka oli tuonut paikalle äänityskaluston äänittääkseen neljä viimeistää keikkaansa omaa levyään varten. Tilanteen hyödyntäen myös Gnomus päätti taltioida omat settinsä. Vajaasta neljästä tunnista livemateriaalia levylle siivilöityi 49 minuuttia, jonka aikana liikutaan maltillisista ambient-jaksoista synkkiin rockriffeihin.

Muusikot

Vuodesta 1998 lähtien toimineen Gnomuksen kokoonpano on pysynyt muuttumattomana. Kosketinsoittaja Kari Ikonen tunnetaan mm. omasta Karikko-yhtyeestään ("Karikko"-cd, Fiasko v. 2001) sekä big band -sävellyksistään, joilla hän on saavuttanut myös kansainvälistä kilpailumenestystä. Rumpali Mika Kallio on tullut suuremman jazzyleisön tietoisuuteen soittaessaan mm. Sakari Kukon, Pekka Pohjolan, Juhani Aaltosen ja Tomasz Stankon kanssa. Kitaristi Esa Onttosella on Ikosen tavoin näppinsä kiinni myös sävelkynässä: materiaalia on syntynyt mm. Jukka Perkolle ("Kaanaanmaa"-levylle), UMO:lle ja Gourmet-yhtyeelle ("Glamour & Decadence" -cd, Fiasko v. 2001).

Ensilevy

Yhtyeen syyskuussa 2000 julkaisema ensilevy "Gnomus" (Fiasko Records FRCD-1) sai innostuneen vastaanoton ympäri maailmaa, mistä johtuen levyn painos on ollut jonkin aikaa loppu. Esimerkiksi New Gibraltar Encyclopedia of Progressive Rock kirjoitti levystä: "An excellent progressive album... If you're into the "totally free improv" style of music, these guys are among the best I've ever heard. Recommended."

Keikat

Gnomus on esiintynyt Suomen lisäksi Ranskassa, jossa sitä on kuultu Grenoblen (v. 2003) ja Amiensin jazzfestivaaleilla (v. 2004). Amiensissa Gnomus esiintyi paikallisen jousiorkesterin kanssa, jonka kanssa yhtye oli harjoitellut jo joulukuusta 2003 lähtien.

Vaikka Gnomus esiintyykin pääasiassa triona, on sen vierailijoina kuultu sellaisia suomalaisen musiikin legendoja kuten Otto Donner ja Jukka Gustavson, jonka kanssa Gnomus veti tuvan täyteen esiintyessään vuoden 2003 Tampere Jazz Happeningissa. Aamulehti kuvaili esiintymistä näin: "Tupa oli täysi ääriään myöten ja yleisön kiinnostus kohdistui musiikkiin sataprosenttisesti. Tiheä tunnelma kolahti sisään astuessa lujaa. Vielä parempaa oli se, että musiikkia oli vaikea luokitella tarkemmin. Ajankohtainen jazz on sille helppo ja turvallinen titteli."

Tulevista keikoista sekä Gnomuksesta löytyy parhaiten tietoa Fiasko Recordsin kotisivuilta osoitteesta www.fiaskorecords.com.

Lisätietoja

Fiasko Records, Tehtaankatu 19 H 41, 00150 HELSINKI.
info (at) fiaskorecords.com / www.fiaskorecords.com