Ahava
Ahava

Ahava Tilaa
Kuuntele
Arviot

Tuotekoodi: FRCD-7
Julkaisupäivä: 13.11.2001

Ahava on vanhaa suomen kieltä ja tarkoittaa kuivaa, viileää kevättuulta. Cd:n kannen kuvissa voi nähdä vilauksen ahavasta; tuulessa seisovat laulajatar Mia Simanaisen lisäksi saksofonisti/huilisti Sonny Heinilä, pianisti Kari Ikonen ja rumpali Mika Kallio.

Mia Simanainen, joka on säveltänyt suurimman osan albumin musiikista, on syvästi inspiroitunut Suomen luonnosta, kansanmusiikeista ja -runoudesta, 1900-luvun taideilmiöistä eikä vähiten jazzmusiikista, jonka kautta hänen opintiensä on kulkenut.

Tuloksena on Ahava, jossa sekoittuvat tarinankerronta - kielinä suomi, ruotsi ja englanti, luonnonmystiikka, symboliikka, nykyaikainen harmonia, jazzimprovisointi ja kamarimusiikillinen dynamiikka. Ahavassa ääni on instrumentti, joka etevien muusikoiden kanssa muodostaa saumattoman, dynaamisen ja herkän kokonaisvaikutelman.

Jokainen sävellys tuo näytille oman kuvajaisensa; vanhin Ahava-sävellys, instumentaalikappale Agda Airi (Simanaisen isänäidin mukaan nimetty), kertoo tarinaansa hyvin köyhistä ja työteliäistä ihmisistä, jotka kykenevät elämään rikkaan elämän ollessaan jatkuvassa yhteydessä luontoon. Levyn uusin sävellys, Unto Kupiaisen runoon sävelletty Suo taas maalaa uhkakuvan suomaisemasta. Tällaisesta suon kuvaannollisesta kurimuksesta jokainen ihminen kai löytää itsensä joskus. Näiden kahden tuokiokuvan väliin mahtuu kerrontaa seitsemän kappaleen verran. Simanaisen lisäksi kaksi sävellystä on tehnyt pianisti Kari Ikonen.

Muusikot

Kappaleet

1.Suo(Simanainen/Kupiainen)(7:04)
2.Emilia(Simanainen)(6:37)
3.Lilya(Simanainen)(5:45)
4.Agda Airi(Simanainen)(5:32)
5.Jos Oisit(Ikonen/Timonen)(4:58)
6.Sato(Simanainen)(4:22)
7.Käärmelaulu(Ikonen)(5:25)
8.Usvan Neito(Simanainen/Happonen-Boye)(7:38)
9.Kristallen den fina(trad.)(3:34)
 
Kesto:51:22

Muita tietoja

Äänityspaikka
Kallio-Kuninkala, Järvenpää
Äänitysajankohta
Kevät 2001
Tuotanto
Ahava
Äänitys ja miksaus
Miikka Huttunen
Masterointi
Miikka Huttunen & Janne Viksten
Valokuvat ja kannen suunnittelu
Tanja Ahola