Fiasko Records

Gnomus reviews

Hufvudstadsbladet
10 januari 2001

(Bildtext: Starkt av nytt skivmärke. Gnomus skiva med Mika Kallio, Esa Onttonen och Kari Ikonen fungerar inte som bakgrundsmusik.)

Gnomus skiva utkom redan på hösten men kommer nog att låta färsk en god bit in på det nya seklet. Det är ju allt annat än ovanligt i Finland att yngre musiker fyller sina skivor med långa egna stycken som låter som eller är fria improvisationer från början till slut.

Gnomus kombinerar fria idéer med ett utstuderat elektronikmättat sound, som väcker häpnad till och med i dagens samplemättade ljudvärld.

I samma veva känns det naturligt att ta upp EST:s - Esbjörn Svenssons Trios nya skiva. Konceptet ligger inte så långt från Gnomus, även om Gnomus går betydligt längre i sin nonkonformism jämfört med EST:s pianotrioform. Därmed inte sagt att EST:s pianotrioformat vore det gamla vanliga, som knappast förändrats sedan Bill Evans dagar.

(... mer om EST ...)

Kari Ikonen, Mika Kallio och Esa Onttonen i Gnomus startar skivan med Oymyakon som för tankarna direkt till Carl Orffs Carmina Burana. Nackdelen som Gnomus klangkoncept är att en genomlyssning av hela skivan i ett kör kan kräva Burana utan Carmina.

Trots att majoriteten av klangerna verkar ha elektroniskt eller elektriskt ursprung innehåller skivan också bitar av konventionellt jazzspelande. Men likt så många nyare inhemska skivor som är gjorda med seriöst uppsåt låter sig skivan inte kategoriseras.

Övertygande pompöst svårmod med bäst före-datum i framtiden, från det nya inhemska skivmärke som lovar allt annat än namnet - Fiasko.

Jan-Erik Holmberg
(used by permission)