Fiasko Records

Gnomus II reviews

Hufvudstadsbladet
10 oktober 2007

Gnomus slår till i radiovänligt format. I stället för 12 eller 23 minuter långa låtar, som på de tidigare skivorna är längderna nu mellan 1.56 och 7.33. In i radiokanalernas speldosor med bitarna bara - nå, fat chance, att det skulle hända.

Men om vi ändå försöker: hitlåten är Gout (jag är lika hjälpsam som de stora skivbolagen, vars agenter tillsammans med redaktörerna brukar komma överens om vilka låtar ska spelas på kanalen). Det finns rap i den, den bygger på bara en ton (det är väl tillräckligt få?) och dessutom betyder namnet gikt.

Det här är så bra radiomusik, att man kan lyssna på radio (gärna en kanal som i huvudsak erbjuder talade program) simultant med skivan. Det är frågan om improviserad elektronisk musik.

Förutom låtformaten är den andra stora skillnaden till Gnomus och II att Diagnosis är helt och hållet inspelad i studio. Tidigare har trion monterat live-material.

Det finns inte så många elektroniska frijazzband på jordklotet. Diagnosen blir: musikpatienterna och medborgarna Kari Ikonen, Esa Onttonen och Mika Kallio i Gnomus fortsätter göra unik musik. Som man behöver, om man förstår att göra det.

Jan-Erik Holmberg