Karikko-konserttiarviot

Keskisuomalainen
21.9.2002

(Jazz Bar, Jyväskylä, 19.9.2002)

Pianisti Kari Ikosen vetämä Karikko on hieno, tasapainoinen jazzbändi, jonka vahvuuksia ovat Ikosen palkitun sävellysmateriaalin lisäksi omaperäinen soitinnus, melkoiset solistiset voimavarat ja yksi näitä "maailman paras jazzkomppi" -sarjaan osallistuvia pareja, basisti Tony Elglandin ja rumpali Mika Kallion yhdistelmä on nimittäin höyhenenkevyessä svengissään murhaavan hyvä.

Soundipuolella Karikko palauttaa hauskasti mieleen 70-luvun fuusiojazzin kulta-aikoja, jolloin Fenderin Rhodes-sähköpiano oli perussoitin. Välillä tämä pehmeäsointinen soittopeli on ollut pitkään pimennossa, mutta nykyään innostusta löytyy taas. Karikossa Rhodes on Ikosen pääsoitin. Jazzyhteyksissä huomattavasti erikoisempi soitin on vanha kunnon moog-syntikka, joka Karikon tekstuurissa soundaa hienosti yhteen Rhodesin kanssa. Moogia näpläsi illan aikana useampikin yhtyeen soittajista.

Soitinvalikoimaa laajensi ja herkensi vielä Osmo Ikosen sello. Yhtyeen vakituinen saksofonisti Sonny Heinilä ei valitettavasti päässyt Jyväskylän keikalle. Suurin osa materiaalista vedettiin nyt kokonaan ilman fonia, mutta parissa kappaleessa saatiin paikallista apua kun lauteille hyppäsi nuori altisti Henri Haapakoski. Trumpetistina vakuutti sunnuntaina Siltasalissa monikansallisen Rodentin kanssa hurmannut Jarkko Hakala, joka kuumeisenakin osoitti olevansa maan kovimpia trumpetisteja.

Säveltäjänä Ikonen lähestyy harmaata aluetta jazzin ja klassisen välimaastossa. Täällä liikkui mm. yksi illan vaikuttavimmista jaksoista, Osmo Ikosen sellon ja Tony Elglandin kontrabasson dramaattinen kaksinpuhelu. Barokkifiilistelyäkin saatiin kuulla Neptunus-kappaleessa, joka löytyy Jazz Barin 10-vuotisjuhlalevyltä. Muutoin ohjelmisto perustui viime vuonna Jazz-Emman voittaneen Karikko-levyn materiaaliin.

Ikonen on mukana monissa yhtyeissä, mm. Mr Fonebonessa, Ahavassa ja Quartet Coyotessa, mutta Karikossa säveltäjä Ikosen omimmat kvaliteetit pääsevät parhaiten esille. Toinen Ikosen voimannäyttö on sitten raakaan improvisointiin pohjaava hervoton Gnomus, joka kiertää ensi keväänä.

Karikon keikan ensimmäinen setti kärsi joidenkin "kuuntelijoiden" henkilökohtaisista tarpeista päästä kertahöpinällä koko muun maailman tietoisuuteen. Alkoholitarjoilun ja hiljaisuutta vaativan konserttisalitavaran yhdistäminen tuppaa silloin tällöin johtamaan tällaisiin ongelmiin, mutta täytyy olla optimistinen ja luottaa uuden tilan vaatiman asiallisen jazzetiketin löytymiseen.

Pentti Ronkanen
(lainattu tekijän luvalla)

Lähettämö
20.9.2002

(Jazz Bar, Jyväskylä, 19.9.2002)

Lähettämö.